Värianalyysin toimiala
- Kevätmies
- 21.4.
- 4 min käytetty lukemiseen
Olen Marian (Hehkumpi Instagramissa) avopuoliso Matias. Instagramissa voit nähdä minua mukana Marian jutuissa Kevätmiehenä. Olen yrityksemme IT-tuki, kirjanpitäjä ja jokapaikanhöylä.
Tässä Marian yrityksen, eli Hehkumpi värianalyysin, ensimmäisten kahdeksan kuukauden aikana on tullut esille erilaisia asioita yrityksen perustamiseen ja toimintaan liittyen. Nämä erilaiset kysymykset, ongelmat ja palautteet ovat pakottaneet meidät ajattelemaan värianalyysiä ja värikonsultointia hieman laajemmin, kuin vain värivuodenajan tuloksen selvittämisenä.
Värianalyysi kaupparekisteri-ilmoituksessa
Yritystä perustaessa tulee tehdä ilmoitus mm. kaupparekisteriin. Tässä ilmoituksessa tulee ilmoittaa millä toimialalla yritys tulee toimimaan. Mielestäni värikonsultoinnille ja värianalyysille on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: kauneudenhoitopalvelut ja muut henkilökohtaiset palvelut.
Kaupparekisteri-ilmoituksessa voi ilmoittaa yrityksen toimialan melko laajasti. Patentti- ja rekisterihallitus suosittelee kuitenkin käyttämään tarvittaessa apuna Tilastokeskuksen ja Verohallinnon käyttämiä toimialaluokituksia.
Kun kirjoitin "värianalyysi" Tilastokeskuksen hakukenttään, niin sieltä tuli automaattisesti tarjolle "kauneudenhoitopalvelut". Tämä viimeistään ohjasi meidät valitsemaan viralliseksi toimialaksemme kauneudenhoitopalvelut.

Värianalyysi Verohallinnossa
Yritystä perustaessa joutuu tekemään myös ilmoituksen Verohallintoon. Tässä ilmoituksessa pitää myös kertoa yrityksen toimiala.
Siellä oli sama juttu kuin kaupparekisterissä eli käytännössä ainoa vaihtoehto oli kauneudenhoitopalvelut. Verohallinnon toimialamääritys on jopa tiukempi kuin kaupparekisterin, koska siellä toimiala täytyy valita numerokoodein määritellystä listasta.
Onko värianalyysi kauneudenhoitopalvelu?
Tämä on kysymys, jota olemme saaneet pohtia jonkin verran edellä mainittujen ilmoitusten ja yritystoiminnan luonteen johdosta. Ns. perinteiset kauneudenhoitopalvelut, kuten kosmetologin palvelut, eivät mielestämme ole rinnastettavissa värianalyysiin ja värikonsultointiin.
Kauneudenhoitopalveluissa tehdään usein jotain fyysistä muokkausta asiakkaan ulkonäköön. Samoin on kampaamo- ja parturipalveluissa. Värikonsultointi ja värianalyysi eivät suoraan muuta asiakkaan ulkonäköä, vaan opettavat hänet tuntemaan itsensä ja ominaisuutensa paremmin. Usein kuuleekin sanottavan värianalyysin jälkeen, että se ei ole niinkään tärkeää miltä näyttää ulospäin vaan se, miltä tuntuu sisällä.
Toki värianalyysi voi johtaa esimerkiksi uuteen hiusväriin tai kynsien lakkaamiseen ja näin ollen epäsuorasti liittyä kauneudenhoitoalaan.
Miksi toimialan määrittäminen on tärkeää
Alussa värianalyysin ja värikonsultoinnin toimialalla ei sinänsä tuntunut olevan mitään merkitystä. Teimme rekisteri-ilmoitukset ja saimme yrityksen pystyyn.
Ensimmäinen varsinainen kohtaamamme ongelma värianalyysin toimialan määrittelyssä tuli, kun potentiaalinen asiakas kysyi, voiko Epassilla maksaa. Epassi on mm. työhyvinvointietuna työpaikoilla käytetty väline.
Lähdin selvittämään tätä asiaa ja kävi ilmi, että Epassilla ei voi maksaa kauneudenhoitopalveluja, joihin siis värianalyysi ja värikonsultointi virallisesti lukeutuvat. Verohallinnon mukaan kauneudenhoitopalvelut eivät voi olla verotonta etua.

Tämän jälkeen on tullut useampiakin kyselyitä Epassin käyttömahdollisuudesta, etenkin työyhteisöistä. Ymmärtääkseni yksikään potentiaalinen asiakas tai asiakkaat, jotka ovat kysyneet Epassin käyttömahdollisuutta, eivät ole tulleet värianalyysiin. Tämä tarkoittaa tuhansia euroja menetettyä myyntiä.
Värianalyysi ja värikonsultointi Vellossa
Otimme juuri käyttöön uuden ajanvarauskalenterin sellaiselta palveluntarjoalta kuin Vello. Siinä on monia hyviä ominaisuuksia suhteessa hintaan (esim. ymmärtääkseni markkinoiden halvin maksupääte mahdollisuutena).
Vellossa on myös ominaisuus nimeltä "Markkinapaikka". Siellä asiakkaat voivat hakea tietyn toimialan sisältä itselleen sopivaa palveluntarjoajaa.

Kun yritin saada yrityksemme Markkinapaikalle, niin törmäsin jälleen tutunoloiseen ongelmaan: värianalyysi tai värikonsultointi ei ollut vaihtoehtona eikä niitä saanut parhaalla tahdollakaan laitettua minkään palvelussa olevan toimialan alle.
Vellon asiakaspalvelu
Otin yhteyttä Vellon asiakaspalveluun ratkaistakseni tämän ongelman. Sieltä avulias asiakaspalvelija vastasi kysyen, että näemmekö värianalyysin omana toimialanaan vai jonkun muun alla?
Mielestäni värikonsultaatio voisi olla oma toimialansa ja sen alla olisi mm. värianalyysipalvelut. Katsotaan saammeko tämän implementoitua Velloon.
Värianalyysi on hyvinvointipalvelu
Tästä pääsemmekin alkuun ajattelemaan kaupparekisteriä, Verohallintoa ja Epassia. Mielestäni värianalyysi ja värikonsultaatio eivät ole kauneudenhoitoalaa vaan ennemminkin hyvinvointialaa. Meidän toimipaikkammekin oli aluksi Googlessa nimellä "Hyvinvointikeskus", koska se kuvasi mielestämme parhaiten yrityksemme luonnetta tarjolla olevista vaihtoehdoista. Myöhemmin löysimme termin "Tyylikonsultti", mikä sekään ei ole ongelmaton.
Värikonsultaatiot ja värianalyysit ovat mitä suurimmassa määrin hyvinvointia lisääviä palveluita. Kun ihminen tulee värikonsultin luo, hän tulee oppimaan itsestään jotain uutta, mikä tulee olemaan aina läsnä hänen elämässään ja parantamaan hänen elämänlaatuaan. Asiakkaat ovat monesti kuin uudesti syntyneitä ja se luo hyvinvointia heille sekä kaikille heidän ympärillään. Pelkästään jo Hehkumpi värianalyysin Google-arvosteluiden perusteella tämä on nähtävissä.

Jos ajatellaan puhtaasti Epassia ja sen käyttöä työhyvinvoinnin edistämisen välineenä, niin minusta on väärin, että sitä ei voi käyttää värikonsultaatiopalveluiden ostamiseen. Värikonsultaatiot ja värianalyysit ovat mielestäni relevantti keino parantaa ihmisten henkistä hyvinvointia ja henkinen hyvinvointi lisää myös fyysistä jaksamista.
Värikonsultaatiot ja värianalyysit eivät ole myöskään vain yhtä asiakasta varten, vaan näitä voi ostaa isommillekin porukoille ja näin ollen jakaa hyvinvointia sekä positiivisuutta muidenkin kanssa.
Haluamme kehittää värikonsultointia toimialana
Kahdeksan kuukautta toiminnassa ei ole kovinkaan pitkä aika, mutta siinä ajassa ehtii tapahtua paljon ja nähdä monenlaisia asioita. Minusta tuntuu, että värikonsultointi on jäänyt vähän kuin junnaamaan paikalleen kauneudenhoitoalan leiman kahlitsemana.
Värikonsultointi ja värianalyysi ansaitsisivat paikkansa muiden hyvinvointi-palveluiden rinnalla. Ne vaikuttavat positiivisesti ihmisten mieleen, jaksamiseen ja itsetuntoon. Itsekin voin kokonaisvaltaisesti paljon paremmin, kun olen oppinut tuntemaan itseäni enemmän värianalyysin myötä. Vertailu toisiin, kateus ja mustasukkaisuus loistavat poissaolollaan, kun olen sinut itseni kanssa.
Jollekin tutkijalle olisi mielenkiintoinen aihe tutkia värianalyysin vaikutuksia mielenterveyteen. Itse lähtisin tekemään tällaista tutkimusta hypoteesilla "Värianalyysi edistää mielenterveyttä". Tämän kun saisi tieteellisesti todistettua, niin viimeistään silloin värianalyysi toimialana voisi saada enemmän sille kuuluvaa arvostusta ja mahdollisuuksia.
Katsotaan, saammeko tulevaisuudessa värikonsultaation tai värianalyysin omaksi toimialakseen kaupparekisteriin ja Verohallintoon sekä mahdollisuuden maksaa värikonsultille Epassilla. Toivon tätä todella, koska värianalyysi voi olla elämän mullistava kokemus ja mahdollisimman monen kuuluisi saada kokea se. Korjaan, jokaisen tulisi kokea värianalyysi.

Kiitos sinulle, että luit pohdintaani värianalyysistä ja värikonsultoinnista toimialana.
Mitä mieltä itse olet: onko värikonsultointi/värianalyysi kauneudenhoitopalvelu vai hyvinvointipalvelu vai jotain muuta? Entä pitäisikö Epassilla pystyä maksamaan värikonsultin palveluita?
Kommentoi alle!
Tuu seuraaman mua Instagramissa , jos haluat kuulla lisää värikonsultin puolison ja miehen näkökulmasta värianalyysistä. Saattaa siellä toki olla jotain muutakin..
Tästä pääset Hehkumpi ajanvarauskalenteriin ottamaan askeleen lähemmäs kohti parempaa kokonaisvaltaista hyvinvointia!
Comentarios